Влез

Помощен център

Направете и управлявайте резервации

Трябва да проверите подробностите за срещата? Няма проблем, ние сме се погрижили за това.
Във вашия профил в Rezerviram.com имате папка с всички направени от вас резервации и не само това, вие получавате имейл с направената от вас резервация при кой търговски партньор ви е срещата, услугата която ще използвате и с конкретния ден и час на вашето посещение.

Трябва да си промените деня и/или часа на вашата резервация? Няма проблем, пренасрочването е лесно. Ето как да го направите.

  1. Проверете календара на търговския партньор за нов свободен час;
  2. Резервирайте нов час.
  3. Пишете на имейл или се обадете на търговския партньор за направената промяна, като цитирате дата и часа на резервацията, която анулирате и новата резервация, която сте направили.
  4. Сумата заплатена от вас за променената резервация ще ви бъде възстановена по банков път, поради което ще трябва да ни изпратите имейл на help@rezerviram.com в който да ни напишете № резервация, предоставите банкова сметка по която да ви преведем сумата. Не забравяйте, че в случай сте изпуснали срока за анулиране съгласно т.5.2 от Условията за резервиране ние няма да можем да ви възстановим сумата.
  5. Не забравяйте, че за новата резервация е необходимо ново плащане.

Понякога плана ви се променя. Ако искате да се откажете от вече направена резервация, просто ни  уведомете и ние ще ви възстановим парите. Ето как да го направим – Сумата заплатена от вас за анулираната резервация ще ви бъде възстановена по банков път, поради което ще трябва да ни изпратите имейл на help@rezerviram.com в  който да ни напишете № резервация, предоставите банкова сметка по която да ви преведем сумата. Не забравяйте, че в случай сте изпуснали срока за анулиране съгласно т.5.2 от Условията за резервиране ние няма да можем да ви възстановим сумата.

Ние сме винаги на мисия да създадем перфектната услуга, от резервирането на среща 24/7, до управлението на тази среща в движение. Възможността да се отложи и отмени, до последните 24часа преди срещата, е истински шедьовър на използването на Rezerviram.com e нещо, което сме горди да предложим.

Разбира се, по този начин, управлението на срещите – пренасрочването и отмяната – оказва въздействие върху нашите партньори (професионалистите през работното им време дори и през нощта, когато те не са на линия). Ако забележим необичайно поведение от страна на клиент, като например да не се яви или отменя често своите часове, в кратък срок, ние носим отговорност да се намесим.

Ако сте направили няколко анулирания в последния момент, сте пропуснали няколко срещи или вече имате две резервации за “плащане на място”, ще трябва да платите за срещата си, преди да я посетите.

Нашите търговски партньори са фирми, които са се ангажирали с резервацията направена от вас и анулирането на последната минута засяга техния график и ще им породи загуби – в края на краищата те са запазили това място да обслужат само  вас. С въвеждането на предварително заплащане на този етап можем да намалим въздействието върху собствениците на бизнес, като същевременно продължаваме да даваме на клиентите си перфектните услуги.

Няма по-голямо чувство от това да получиш обичайната услуга, като подарък. Ето как да приложите промоционален код или ваучер за подарък към вашата резервация:

След като сте направили резервация, просто приложете в полето номера на ваучера или промоционалния код в полето за това и сумата плащане ще ви бъде приспадната със сумата отговаряща на съответния ваучер или промоционален код. Имайте предвид, че промоционалния код е в % от общата стойност, например: ако промоционалния код ви да 30%отстъпка, то крайната цена за плащане ще ви бъде намалена с 30%.

Всичко е направено лесно – има два способа за връзка с търговския партньор:

  1. Директно от вашия провил можете да пишете на търговския партньор.
  2. Да се свържете търговския партньор по телефона.

Избора е ваш!

 

При грешка в таксуването ни пишете на имейл  help@rezerviram.com с подробности за грешката, ние ще ви помогнем.

По-долу е сме обобщили нашата Политика за възстановяване и анулиране, които не трябва да заместват прочитането на пълните условия за анулиране в т 5.2 от нашите „Условия за резервации“ на клиенти тук.
Отмяна/Анулиране
В допълнение към другите ваши законни права, при определени обстоятелства имате право да отмените Договор за партньор и/или Договор на “МЕРУЛ” (когато е приложимо) и да получите възстановяване или кредитно известие в съответствие с условията, посочени в т.5 от Условията за резервация.
Ако промените мнението си за поръчка за резервация с дата и час и желаете да я анулирате, се прилагат следните условия за анулиране:
Можете да анулирате (изцяло или частично) дата на резервация когато падежа и е над 24 часа (което е определено от нашия партньор) и можем да Ви предложим пълно възстановяване на сумата, по банковата ви сметка. Ако обаче анулирате в рамките на по-малко от 24 часа (както е определено от нашия Партньор) преди да се проведе вашата среща, няма да имате право на възстановяване на сумата.
Анулирането на резервации с дати трябва да се направи по един от следните начини:
• директно с Партньора;
Или
• изпращане на имейл на нашия екип за работа с клиенти на help@rezerviram.com
Моля, имайте предвид, че при някой обстоятелства, може да не е възможно да анулирате резервация с дати, но ние ще ви обърнем внимание, преди да направите поръчката си, за да решите дали сте готови да продължите с договора на тази база.
Моля, имайте предвид, че няма да се възстановяват суми, когато се прави отказ от резервация от 24 часа (както е определено от търговския партньор) или по-малко от времето на насрочената среща.

Всеки Потребител има право да подаде жалба срещу незаконосъобразно обработване на личните му данни до органите, които регулират дейността ни. Тук можете да се информирате за техните контакти.