Влез

Често задавани въпроси

Rezerviram.com отговаря на най-често задаваните въпроси, за да ви улесни и да ви спести време:

Rezerviram.com дава достъп до фирми и частни лица на собствената си онлайн резервационна система, така че те могат да контролират независимо своя календар и наличност на услуга в точен ден и час. Ние ги учим да използват софтуера, да го синхронизират със своя собствен цифров календар/дневник и да поддържат информацията си актуална. Това включва обучение за блокиране на времеви слотове, които са били попълнени, както и периоди, когато мястото на провеждане на услугата може да бъде закрито.

В резултат на това всички резервации, показвани както в нашия сайт, така и в приложението, трябва да могат да се резервират. Ако срещнете неточна наличност, посочена на място, моля, не се колебайте да ни уведомите и ние ще се свържем с мястото за провеждане на услугата, за да коригираме въпроси възможно най-скоро.

При извършване на резервация от потребител на сайта, фирмата за която се отнася получава имейл за извършената резервация и часа на съответната дата се блокира, като заето.

Вижте нашата страница “За нас”, за да разберете какво прави света ни да се върти. Имейл до нас ще ви даде отговор на по-конкретни въпроси, които имате – така че не се колебайте да ни пишете!

Ние сме млада, висококвалифицирана и бързо развиваща се компания. Всяка седмица приветстваме нови членове на екипа от цяла България. Ако сте талантливи и желаете да се присъедините към нас, кликнете тук, за да видите какви роли търсим в момента.

Ако имате профил в Rezerviram.com просто влезте в профила си, след което кликнете “Редактиране на моя профил”. Променете информацията си и цялата общност на Rezerviram.com, ще бъде по-актуална с вълнуващите промени в живота ви.

Тъжно ни е, че ни напускате, но отписването от нашия бюлетин е лесно. Просто кликнете върху връзката в долната част на бюлетина, като отидете върху връзката “кликнете тук, за да се отпишете” и следвайте инструкциите на екрана. Като алтернатива, можете да ни пишете на имейл на нашия екип за обслужване на клиенти, като се уверите, че ни давате имейл адреса си с който сте се регистрирали при нас, за да знаем кои сте!

Толкова е досадно, когато не можеш да намериш парче хартия, където си надраснал тази ключова парола. Първо трябва да сте сигурни, че имате профил в Rezerviram.com . Често хората се регистрират за нашите бюлетини, но не създават профил. Ако това сте вие, кликнете, за да се регистрирате и да започнете с вашите резервации.

Ако имате профил в Rezerviram.com, и сте си забравили паролата просто кликнете върху линка “Забравена парола?” и ние ще ви изпратим линк за възстановяване на паролата. Още ли имаш проблеми? Изпратете ни имейл и ще се радваме да ви помогнем.

Е, ние сме щастливи да се присъедините към нашата общност и да ви изпращаме само най-добрите актуализации и съдържание от света на . За да се регистрирате за нашия бюлетин, отидете в долната част на страницата, кликнете върху “Регистрирайте се за нашия бюлетин”, въведете вашите данни и кликнете върху бутона абонирам се, за да ви изпратим последните новини от Rezerviram.com.

Отзивите помагат на други хора да направят своя правилен избор, къде да отидат и какво да опитат. Като сигнал от приятел, но виртуален. Отзиви могат да дават, хора извършили резервация и ползвали дадена услуга, чрез нея. В повечето случаи те са обективни, но да не забравяме че сме в България…

Отзивите често са лично мнение на даден потребител от използването на дадена услуга, така че е трудно да се докаже, че са “правилни” или “грешни”, но първата стъпка е да се обърнете набързо към нашите насоки,за да видите дали доставчикът на услуга ги е нарушил. Ако са били достатъчно некоректни, да са груби, да заплашват, да използват лош език или можете да докажете, че са използвали фалшива самоличност, уведомете ни и ще проучим.